Honolulu

Honolulu, hoofdstad van Hawaii op het eiland Oahu

De hoofdstad Honolulu - met de hotelwijk Waikiki - bevestigen het beeld dat veel mensen hebben van Hawaii. Uitgestrekte zandstranden met uitdagende golven, een paradijs om te shoppen en een bruisend nachtleven dat tot in de vroege uurtjes doorgaat. Maar de stad heeft veel meer te bieden, er zijn parken, musea, openluchttheaters, cafées, restaurants, Chinatown en een modern zakencentrum met wolkenkrabbers.

In het Hawaïaans betekent de naam Honolulu "beschutte haven". Wanneer de naam voor het eerst werd gebruikt, is niet precies bekend. De haven van Honolulu werd door de plaatselijke bevolking "Kulolia" genoemd. Toen het Britse schip Butterworth in 1794 de haven binnenvoer, noemde kapitein William Brown de haven "Fair Haven". Anderen spraken van "Brown's Harbor". De naam "Honolulu" kwam enige tijd daarna in gebruik.

Honolulu werd al snel de grootste haven van Hawaii. Destijds was de handel in sandelhout aanzienlijk. Verder was Honolulu een belangrijk steunpunt voor walvisvaarders. In 1850 werd Honolulu door koning Kamehameha III tot hoofdstad van het koninkrijk Hawaii uitgeroepen. Toen Hawaii in 1893 door de Verenigde Staten werd ingelijfd als Amerikaans Territorium bleef Honolulu de hoofdstad, en hetzelfde was het geval toen Hawaii in 1959 een Amerikaanse staat werd.

Honolulu is een belangrijk knooppunt voor de lucht- en scheepvaart, en is ook voor toerisme van belang. In de nabijheid liggen het beroemde strand van Waikiki en de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor die op 7 december 1941 het doelwit was van de Japanse verrassingsaanval waardoor de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte.

De stad zelf heeft ongeveer 340.000 inwoners, maar samen met alle buitenwijken en voorsteden - zoals Pearl City - komt het inwonertal uit op ongeveer 1 miljoen inwoners.