Iolani Palace

Koninklijk paleis in Honolulu, Oahu (Hawaii)

Het Iolani Palace is het enige koninklijk paleis in de Verenigde Staten. Het imposante Victoriaanse paleis werd in 1898 onder koning David Kalakaua gebouwd. Het gebouw staat middenin Honolulu - naast het parlementsgebouw van Hawaii - en vormde de voormalige residentie van het Hawaïaanse staatshoofd in de tijd dat Hawaii nog een zelfstandig koninkrijk was. . De eerste steen werd gelegd in 1879 door koning Kalakaua. De laatste bewoner was koningin Liliuokalani, die in 1893 werd afgezet.

Op de plek waar het paleis nu staat werd al in 1845 - in opdracht van koning Kamehameha III - een eenvoudigere residentie gebouwd uit koraalblokken. In 1874 - toen koning Kalakaua aan de macht kwam - verkeerde dat gebouw in zeer slechte staat, vooral de fundering was zwaar beschadigd door termieten.

Omdat de jonge zelfstandige staat Hawaii zich als een modern volwaardig land wilde presenteren, werd besloten een echt koninklijk paleis te bouwen.

De toenmalige koning had op zijn reizen door Europa inspiratie opgedaan voor een nieuw paleis. In 1879 begon de bouw op de plek van de oude residentie, direct naast het kort daarvoor voltooide eerste grote overheidsgebouw van Hawaii, het Aliiolani Hale. Er werkte drie architecten aan het paleis en toen het in 1882 af was, was het Iolani Palace één van de modernste huizen ter wereld. Het had bijvoorbeeld eerder electriciteit- en telefoonaansluiting dan het Witte Huis in Washington DC.

Het Iolani Palace diende maar 11 jaar als koninklijk paleis, in 1893 - na de staatsgreep van Amerikaanse plantagehouders - werd het gebouw omgevormd tot kantoor voor de nieuwe regering. Later zou het ook dienst gaan doen als parlement (totdat in de jaren zestig naast het paleis een nieuw parlementsgebouw werd gebouwd). In de jaren daarna werd het Iolani Palace ingrijpend gerestaureerd en in z'n oorspronkelijke vorm teruggebracht.

Barakken

De barakken naast het Iolani Palace diende als verblijf voor de koninklijke garde. Het gebouw werd in middeleeuwse stijl opgetrokken uit koraalblokken. In de jaren zestig werd het gebouw steen voor steen verplaatst om plaats te maken voor het nieuwe parlementsgebouw. De barakken vormen nu het bezoekerscentrum, met souvenirwinkel en filmzaal, voor de toeristen die het paleis bezoeken.

Een bezoek aan het paleis

Het Iolani palace is ondertussen toegankelijk voor het publiek. De grandeur van de regeerperiode is nog altijd bewaard gebleven. U loopt er door de ruimtes waar grote staatsdiners en audiënties werden gehouden. Ook de privévertrekken van de koninklijke familie zijn te bezichtigen. Hier hoort u het tragische verhaal over koningin Liliuokalani, die tijdens de afzetting in haar slaapkamer werd opgesloten. En natuurlijk komt u in de tuin langs het paviljoen waar de kroning van Kalakaua plaatsvond. Want zonder zijn initiatief was het koninklijke Iolani Palace nooit gebouwd.

Adres

364 King Street, Honolulu, Oahu

Tel. +1 808 - 5220 832 / +1 808 538 1471

Website: http://www.iolanipalace.org 

Openingstijden: 9.00 - 17.00 uur Ma-Za (laatste entree om 16.00 uur)

Entree: Tuin is gratis / Basement Galleries 7 US$ volw. (3 US$ kind).